Er dit hus bygget eller renoveret i perioden 1950 til 1977? Så er der god chance for, at der er PCB i dit hjem. PCB blev typisk brugt i fuger eller i termovinduer på grund af stoffernes velegnede egenskaber som blødgørende samt isolerende. Det gjorde de i hvert fald, til de blev forbudt i 1977, fordi man fandt ud af, at de var giftige for levende organismer og sågar kræftfremkaldende. I dag ligger PBC på listen over de mest kræftfremkaldende stoffer og er et af verdens farligste miljøgifte.

Er du i tvivl, om der er PCB i dit hjem?

Ja, det lyder jo farligt, og det skal skam også tages alvorligt. Men før du tager sagen i egen hånd, bør du vide, at PBC er både usynligt og lugtfrit. Derfor kan det være tæt på umuligt for en ikke-professionel at vurdere sagen. Særligt i henhold til fuger bør man passe på. Men spørgsmålet er da, hvad er PBC-fuger? PBC-fuger findes i mange boliger bygget i tidsperioden 1950-1977, både omkring vindues- og dørkarme, i vådrum, på altaner og i betonelementer, men også i skoler, kontorer og sociale boliger. Særligt rådes til varsomhed, hvis du skal til at i gang med et omfattende renoveringsprojekt, da der netop her er stor risiko for nærkontakt med de giftige materialer. Her anbefales det at få boligen screenet for PBC. Dette sker ved en gennemgående måling af indeklimaet. Derudover skal du sørge for at melde PBC-holdige byggematerialer til din kommune, hvis du agter at få dem fjernet, da det kategoriseres som farligt affald og skal håndteres således.

Det her kan du gøre, hvis du har PCB i dit hjem

Hvis du finder ud af, at du har PBC i din bolig, eksempelvis PBC-fuger, bør du hurtigst muligt få fat på et firma, der kan hjælpe dig med enten at fjerne de pågældende inficerede materialer eller med at forsegle de pågældende fuger. Sealing Group har i den forbindelse udviklet en ProSeal PCB-forsegler, der reducerer PCB i luften til under den anbefalede værdi af Sundhedsstyrelsen. Dette er måske den økonomisk bedste løsning, da der i så fald blot skal påføres PCB-forsegling på eksisterende fuger, og man undgår at skulle fjerne noget. Man bør altså overlade håndteringen af de PBC-holdige byggematerialer til professionelle, der har erfaring med, hvordan det helt nøjagtig skal håndteres. På den led sikrer du dig den sikkerhedsmæssigt bedste løsning.