Kunsten at dække et bord

Korrekt borddækning er en ældgammel kunst, som mange overser. Nogle overser den korrekte bordopstilling pga. af manglende service, mens andre overser vigtige elementer til klassisk bordopdækning på grund af manglende viden.

Begge dele kan dog imødekommes – enten via en virksomhed, som tilbyder bordservice eller via denne guide, hvis det er manglende indsigt, som er tilfældet.

Til det klassiske festmåltid, der er bestående af suppe, fisk, hovedret og en dessert, skal du placere dine gafler på venstre side af tallerkenen, men mens du skal lægge knive til højre med en ske yderst – lige efter knivene. Bestikket er dog ikke komplet uden dessertske- og gaffel, som placeres over tallerkenen. En god smørkniv hører sig naturligvis til ved en sidetallerken, så glem heller ikke denne. Ejer du ikke tilstrækkeligt med bestik til at afspise dine gæster, så undersøg muligheden for udlejning af bestik. Husk at der er tale om sølvbestik, som har en ordentlig vægt og føles godt i hånden.

Placer nu dine glas i korrekt rækkefølge. Man starter med det glas nærmest til højre, som først skal i brug. Dvs. at man som gæst arbejder sig ud fra højre ud ind mod tallerkenen i takt med måltiderne. Set ovenfra giver det et billede startende fra venstre og ud med glas til: Dessertvin, rødvin, hvidvin og så naturligvis et vandglas. Husk at dine glas skal skinne og være helt rene!

Apropos ren, så skal gæsterne jo have mulighed for at tørre sig om munden, når de spiser. Servietten er en vigtig del af din bordopdækning, og glem allerede nu de billige papirservietter, hvis du er i gang med den overvejelse. Brug i stedet en god stofserviet, som du kan dække flot op på den øverste tallerken. Du bør naturligvis folde servietten flot, men til den del er der ikke så mange regler. Gør i stedet, hvad du finder rigtigt her.

Når gæsterne kommer, skal du selvfølgelig også have styr på bordkortet. Placer dette øverst ved rødvinsglasset.

Sørg desuden altid for at der er albuerum mellem dine gæster. Intet ødelægger en spiseoplevelse som en forkrampet siddeplads.

Er din fest en større én af slagsen, skal borddækningen naturligvis spille og have et ensartet udtryk fra gæst til gæst. Sørg derfor for at kontakte en dygtig virksomhed inden for bordservice, hvis du har mangler til din bordopstilling.