Når du vælger et trægulv, får du en behagelig overflade i et robust materiale, som er behageligt at arbejde med og tåler at du bruger det.

 

Udvalget er stort, og først må du beslutte dig for, om du vil investere i parketgulv, plantegulve eller nogle billigere gulve i laminat. Har du børn eller dyr, som slider ekstra på gulvet, så kan det være praktisk at investere i et dyrere gulv, som er slidstærkt og holder sig pænt i længere tid. Skal du snart flytte ud, kan et billigere gulv være en rigtig fin løsning.

 

Akklimatisering af de nye brædder

Gulvtypen er valgt og brædderne er købt. Nu kan det være fristende at oplagre gulvbrædderne udendørs, hvor de ikke ligger i vejen. Det er dog en dårlig ide, for det er vigtigt at akklimatisere træbrædderne. Opbevar derfor gulvbrædderne i den samme fugtighed og temperatur, som dér hvor de skal lægges. På den måde undgår du, at træet giver sig efter at gulvet er lagt.

 

Konstruktionen under gulvet

Under det nye gulv skal konstruktionen have en tilstrækkelig styrke og stivhed til at kunne holde gulvet plant. Er gulvet ikke helt plant kan du eksempelvis anvende krydsfiner, plastkiler eller spånplader til opklodsning. Du kan også vælge at lægge et isolerende materiale såsom blød mineraluld. Det kan mindske lyden, når du bagefter går hen over gulvet. Lyde kan også begrænses ved brug af skumplast, gummikork eller gulvpap.

 

Har du en småfugtig kælder, kan det være smart at benytte en fugtspærrer inden du lægger gulvet. En fugtspærrer kan eksempelvis bestå af plastfolie, epoxy eller asfaltpap.

 

Brug for rådgivning eller hjælp til montering?

Kommer du i tvivl undervejs, eller skal du bruge hjælp til monteringen? Så tag fat i en professionel gulvmand. Der kan du bestille vareprøver på gulve, få svar på dine spørgsmål eller bestille dem til at stå for monteringen.

 

Kan jeg vælge trægulve til badeværelset eller rum med gulvvarme?

Som udgangspunkt er trægulve ikke så velegnet til vådrum. Vådrum sætter nogle særlige krav til gulvets konstruktion og materialer. Alt skal være vandtæt og derfor er klinker eller fliser mere oplagt end et trægulv. Du kan dog godt have trægulv på badeværelset, hvis der bare er mindst 500 mm hen til brusenichen. Desuden skal du sikre dig, at undergulvet er vandtæt.

 

I rum med gulvvarme er trægulvet heller ikke det oplagte valg. Træ isolerer ret godt, og derfor kan det koste ekstra energi at skulle opvarme trægulvet. Desuden kan varmen udtørre træet og få det til at sprække. Det kan dog godt lade sig gøre at have gulvvarme under trægulvet. Eksempelvis ved at tilpasse konstruktionen og justere for anlægget, så temperaturen er lavere end hvis du havde valgt klinker.

0 Comments

Leave a Comment