Det er ingen hemmelighed, at der kan være mange penge at spare ved at få isoleret eller efterisoleret hjemmet. Faktisk sparer mange danske familier tusindvis af kroner på deres årlige varmeudgifter, når de får isoleret huset hensigtsmæssigt. Men hvordan kan du selv kontrollere, om dit hjem er grundigt isoleret eller ej? Vi bringer en kort guide til isolering af hus.

Hulmursisolering:

Hvis din hulmur er blevet isoleret efter husets etablering, vil der ofte være afslørende spor. Se efter fuger, der er nyere. Når man hulmursisolerer, tager man nemlig mursten ud og sprøjter isoleringen ind. Efterfølgende lukker man af ved at sætte sten på plads og fuge efter. Det vil være det tegn, du kan navigere efter.

Hvis der ikke er spor, tager du blot et bor, og borer ca. 12 cm ind i en fuge. Herpå skal du prøve at føre en pind igennem hulet. Stopper den ved modstand, er det enten isoleringen eller fordi der er tale om en massiv mur – og altså ikke en hulmur, som kan isoleres.

Konkluderer du, at der er behov for isolering, så kontakt altid en professionel medmindre du har erfaring med selv at isolere.

Den lette ydervæg:

Den lette ydervæg er typisk sat op omkring et skelet af træ, som er dækket med plader eller skalmur foran et hulrum.

For at kontrollere isoleringen her kan du orientere dig i hjemmets energirapport, hvor der gerne skal stå, hvilket forhold der er isoleret i.

Er der behov for efterisolering, kan du både isolerer inde- eller udefra. Isolerer du indefra, skal du sikre dig, din dampspærrer er tæt efter arbejdet er udført. Ellers stiger risikoen for fugtskader.

Den tunge ydervæg:

Ligesom ved den lette ydervæg, skal du her orientere dig i husets energirapport. Konstaterer rapporten, at der er mindre end 100 mm isolering, bør du kraftigt overveje at få indsat mere isolering.

Ved yderisolering: Er der tale om en murstensvæg kan du nøjes med 125 mm, mens letbeton kræver en smule ekstra, hvilket svarer sig til ca. 150 mm.

Ved isolering indefra huset: Bør kun foretages, hvis facaden umuliggør isolering udefra, da isolering indefra huset er mere risikobetonet. Her kan du isolere 50 eller 100 mm til henholdsvis mursten eller letbeton.

0 Comments

Leave a Comment