Det kan være rigtig hårdt at flytte væk fra det man kender. Du hiver dit rodnet op, og rejser væk for at søge nye udfordringer, det kan være alt fra nyt job, til et nyt studie eller en kæreste. Måske er du blevet træt af de samme gamle rutiner og har brug for at der skal ske noget nyt. Hvad end det er, guider vi dig i hvad du skal være opmærksom på, når du flytter.
Et sted at bo
Det første du skal gøre når du vælger at flytte, er at finde et sted at bo. Hvor udfordrende det er, kommer an på byen og udbuddet og efterspørgslen. Det kommer også an på hvad du leder efter. Er du på udkig efter at købe eller leje? Leder du efter et værelse eller en hel lejlighed? Og hvor mange penge har du til rådighed hver måned? I København er gennemsnitsprisen på leje af et værelse 4.400 kr. om måneden, mens det for eksempel koster 3.211 kr. i gennemsnit om måneden for at leje et værelse i Aalborg.
Træk på dit netværk og bed alle om at holde øje med boliger og værelser til dig. Skriv et Facebookopslag og del det med dit netværk. På Findroommate kan du kigge på ledige værelser, rundt omkring i Danmark. Det er et godt sted at starte, hvis du ikke kender nogen, i den by du flytter til.
Forarbejdet
Inden du får pakket det sidste og får afleveret din nøgle, er det en smart idé lige at foretage noget forarbejde. Undersøg byens gode restauranter og spots. Hvis du for eksempel elsker at gå på biblioteket så find ud af, hvor det gode bibliotek er, og hvor langt væk det er, fra din nye bopæl. Det er også en god idé at finde de gode spisesteder på forhånd, også i forhold til dine præferencer og vaner. Er du for eksempel veganer eller glutenallergiker, kan du med fordel undersøge udbuddet af restauranter som tilbyder dette, på forhånd.
Det praktiske
Der er mange praktiske ting som du skal huske når du vælger at flytte. Vi remser et par ting op, som nemt kan glemmes i den hektiske proces.
- Skift læge. Som hovedregel skal man bo inden for en radius af 15km fra ens læge. Derfor skal du flytte læge, hvis du flytter længere væk end de 15km. det gør du på Borger.dk. Det er en god idé at læse om de forskellige læger på nettet, så du kan finde den helt rette til dig.
- Du skal huske at melde din flytning i folkeregistret, max fire uger før du skifter, og senest fem dage efter dit adresseskift.
- Når du flytter, er det vigtigt at du underrettet dit forsikringsselskab. Dette gælder specielt din indbos forsikring, da din indbos forsikring kun gælder på den givne adresse.
- Husk at indberette din flytning til Post Danmark, så du får din post rettidigt.
- Du kan søge boligstøtte hvis du flytter i en lejebolig, og din årlige indkomst er i den lave ende. Med boligstøtte kan du få helt op til 15% af din leje betalt.
- Hvis du flytter grundet skilsmisse, er det vigtigt at du indberetter det til Skat, i forhold til ændring i indkomstoplysninger. Hvis du lejer et eller flere værelser ud i din lejlighed er det også klogt at undersøge dine skatteforpligtelser. På alskat.dk kan du få råd og hjælp til skattebistand, hvis du har brug for det.