Når du køber et gammelt hus kan de mange rapporter virke uoverskuelige. Særligt energirapporten, for kan du overhovedet gøre noget for at forbedre energiforbruget på en ældre bolig? Og kan det betale sig?
Nye vinduer
Vinduer af ældre dato kan ofte være nævnt i en energirapport. Det kan være svært at gennemskue, men de fleste ældre boliger, har vinduer med rammer, som har set bedre dage. Samtidig er glasset kun tolags, eller ikke termoruder. Nye vinduer er et af de områder hvor det som regel absolut kan betale sig at opgradere, når du alligevel skal skifte vinduerne ud.
Det kan virke som en stor investering, men har du mulighed for det, så får du typisk mest ud af, at skifte samtlige vinduer samtidig, da du sparer i håndværkerløn og typisk kan få mængderabat på vinduerne ved store bestillinger. De fleste forhandlere laver vinduerne på bestilling, da der ikke rigtig er noget der hedder standardstørrelser på vinduer, og du ofte vil have mange forskellige størrelser repræsenteret i samme hus, som alle skal have det samme udtryk.
Efterisolering af loft
Efterisolering af loft er også typisk et af de tiltag, det kan betale sig at udføre. Varme stiger som bekendt opad, og derfor er god loftisolering guld værd. Glasuld eller papiruld kan fyldes ovenpå den eksisterende isolering, og sænke dit varmeforbrug betragteligt. Samtidig skal der ofte laves fugtspærre, så der ikke går fugt og dermed råd i isolering, spær og gangbro.
Ventilationsanlæg
Et ventilationsanlæg, Genvex eller varmepumpe er i de fleste boliger en god investering. Ventilationsanlæg og Genvex hjælper bl.a. med fugtkontrol, da det i ældre boliger kan være svært at slippe af med fugten fra badeværelset grundet de typisk små vinduer og den dårlige cirkulation.
Det vil samtidig fordele varmen ud i hele huset og dermed effektivisere varmeforbruget i huset og give følelsen af, at huset er jævnt opvarmet.